I. Těsto
Suroviny na těsto:
Postup na těsto:
II. Náplň
Tvarohová
Jablková se skořicí
Povidla
III. Drobenka
Typ: Koláče dávejte 5cm od sebe. Koláče se nafouknou a po schladnutí splasknou.
Suroviny na těsto:
- 500g hladké mouky
- 250ml mléka
- 40g vanilkového cukru
- 1,5 kostky droždí
- 1 až 2 lžíce 100% tuk nebo sádlo
- 6 lžic oleje
- 2 žloutky
Postup na těsto:
- Vytvoříme kvásek
- Mléko, cukr, droždí a lžíci mouky dáme do misky
- Rozmícháme a dáme na teplé místo nebo do mikrovlnky na 20s
- Počkáme než kvásek vzejde (zahustí se)
- Do mouky přidáme 2 žloutky, 6 lžic oleje a kvásek
- Vypracujeme hladké těsto, které nelepí
- Necháme vykynout pod čistou utěrkou v troubě asi na 40°C
- Vykynuté těsto rozválíme a nastrouháme na něj tuk nebo tuk rozehřejeme a těsto jím potřeme
- Pěsto přeložíme a tuk vypracujeme (přidáme mouku aby těsto nelepilo)
- Necháme odpočinout
- Těsto rozdělíme asi na 20 dílků
- Z dílků vyválíme kuličky, které rozplácneme a kraje zploštíme.
- Naplníme náplní
- Okraje slepíme k sobě
- Otočíme dáme na plech s pečícím papírem
- Prstem uděláme uprostřed důlek
- Pomašlujeme rozšlehaným vejcem
- Do důlku dáme náplň (marmeláda)
- Posypeme drobenkou
- Pečeme na 160°C do zlatova (cca 10 až 15min)
![]() |
Moje první koláče |
Tvarohová
- Tvaroh (větší)
- Žloutek
- Lžíce vanilkového pudingu
- Lžíce cukru
- Sníh z vajec
Jablková se skořicí
Povidla
III. Drobenka
- 50g másla
- 50g cukru
- 50g polohrubé mouky
Typ: Koláče dávejte 5cm od sebe. Koláče se nafouknou a po schladnutí splasknou.
0 komentářů:
Okomentovat