Jdete do IKEA a co si dáte kromě švédských kuliček s bramborovou kaší, brusinkami a houbovou omáčkou? Přece kávu a skořicového šneka.
čas: 45-60min
Doba pečení: do zezlátnutí (cca10min)
Porce pro: 4 osoby
Těsto:
Doporučuji dělat mezitím co těsto kyne
III. Šneci
čas: 45-60min
Doba pečení: do zezlátnutí (cca10min)
Porce pro: 4 osoby
Těsto:
- 250g hladké mouky
- 100ml mléka (polotučné/plnotučné)
- 1 kostka droždí
- 2 lžíce cukru (bílý nebo vanilkový)
- špetka soli
- 1 vejce (do těsta)
- 1 vejce (na potírání)
- 75g rozehřátého rotlinného tuku (Stela, Hera) nebo másla
- citrónová kůra
- 50g cukru (bílý nebo hnědý)
- 50g rozehřátého másla
- 2 lžičky skořice
- vytvoříme kvásek
- cukr, mléko, droždí a lžíci mouky smícháme v míse
- dáme na 20s do mikrovlnky
- necháme vzejít (asi 10 minut, kvásek začne houstnout a nabude)
- mouku smícháme se špetkou soli, nastrouháme citrónovou kůru z 1/3 citrónu (jen ta žlutá část)
- rozehřejeme rotlinný tuk
- do kvásku přidáme vejde, rozmícháme
- kvásek s vejcem vylijeme do mouky a zpracujeme
- přidáme rozpuštěný rostlinný tuk
- pod čistou utěrkou dáme těsto kynout na 30 min do trouby předehřáté na 40°C nebo těsto dáme na 30s do mikrovlny pod utěrkou a necháme je pod utěrkou kynout 30 minut
Doporučuji dělat mezitím co těsto kyne
- do mísy dáme cukr, rozehřáté máslo a skořici
- šleháme dokud z hmoty nebude krém (hmota bude hustější) Tato část je velice důležitá, jinak nádivka stojí za nic a vyteče
III. Šneci
- Pult posypeme moukou a těsto prsty roztáhneme (vytvarujeme) do obdélníku
- Na těsto namažeme skořicovou nádivku
- Těsto s nádivkou zarolujeme
- Nakrájíme na 2cm tlusté plátky a dáme na ples s pečícím papírem
- Šneky pomašlujeme vejcem a dáme na 160°C do trouby
0 komentářů:
Okomentovat