20. dubna 2013

Jdete do IKEA a co si dáte kromě švédských kuliček s bramborovou kaší, brusinkami a houbovou omáčkou? Přece kávu a skořicového šneka.

čas: 45-60min
Doba pečení: do zezlátnutí (cca10min)
Porce pro: 4 osoby


Těsto:
  • 250g hladké mouky
  • 100ml mléka (polotučné/plnotučné)
  • 1 kostka droždí
  • 2 lžíce  cukru (bílý nebo vanilkový)
  • špetka soli
  • 1 vejce (do těsta)
  • 1 vejce (na potírání)
  • 75g rozehřátého rotlinného tuku (Stela, Hera) nebo másla
  • citrónová kůra
Nádivka:
  • 50g cukru (bílý nebo hnědý)
  • 50g rozehřátého másla
  • 2 lžičky skořice

I. Postup na těsto:
  1. vytvoříme kvásek
    • cukr, mléko, droždí a lžíci mouky smícháme v míse
    • dáme na 20s do mikrovlnky
    • necháme vzejít (asi 10 minut, kvásek začne houstnout a nabude)
  2. mouku smícháme se špetkou soli, nastrouháme citrónovou kůru z 1/3 citrónu (jen ta žlutá část)
  3. rozehřejeme rotlinný tuk
  4. do kvásku přidáme vejde, rozmícháme
  5. kvásek s vejcem vylijeme do mouky a zpracujeme
  6. přidáme rozpuštěný rostlinný tuk
  7. pod čistou utěrkou dáme těsto kynout na 30 min do trouby předehřáté na 40°C nebo těsto dáme na 30s do mikrovlny pod utěrkou a necháme je pod utěrkou kynout 30 minut
II. Postup na nádivky
Doporučuji dělat mezitím co těsto kyne
  1. do mísy dáme cukr, rozehřáté máslo a skořici
  2. šleháme dokud z hmoty nebude krém (hmota bude hustější) Tato část je velice důležitá, jinak nádivka stojí za nic a vyteče

III. Šneci
  1. Pult posypeme moukou a těsto prsty roztáhneme (vytvarujeme) do obdélníku
  2. Na těsto namažeme skořicovou nádivku
  3. Těsto s nádivkou zarolujeme
  4. Nakrájíme na 2cm tlusté plátky a dáme na ples s pečícím papírem
  5. Šneky pomašlujeme vejcem  a dáme na 160°C do trouby
Typ: Šneky dávejte 5cm od sebe - ještě v troubě nakynou




Kategorie: ,

0 komentářů:

Okomentovat