[pana kota] je italský dezert. V překladu je to vařený krém. Kdybych to měla přirovnat, tak je puding, který není moc sladký. K dochucení se proto podává s vařeným (lesním) ovocem.
Panna cotta s čokoládovou polevou |
Připravíme si:
- formičku na panna cottu (měkké formičky)
- kastrůlek (velikost podle množství)
- teploměr na vaření
- metlu
Potřebujeme:
- šlehačku ke šlehání 30% (a více)
- lžíce cukru na 250ml šlehačky (může být i vanilkový)
- jedlou želatinu (množství je uvedeno na obalu)
Postup:
- Do hrnce vlijeme šlehačku, přidáme cukr a želatinu
- Mícháme a měříme teplotu
- Až šlehačka dosáhne 80°C, nesmí ji přesáhnout, sundáme ji z plamene.
- Vlijeme do formiček a dáme ztuhnout do ledničky na 4-6 hodin
Pokud děláte větší množství, jako formu doporučuji formu na chleba. Hmotu po ztuhnutí vyklopíme na talířek a přelijeme jí polevou (ovocná, karamelová, čokoládová).
Malinová, jahodová poleva
- maliny (mražené nebo čerstvé), čerstvé jahody nakrájení na malé kousky
- cukr
Ovoce s cukrem svaříme, necháme vychladnout (nedočkavci si to nalijí ihned, ale počítejte s tím, že se vám panna cotta začne roztékat. Chuť se ovšem nemění)
Čokoládová poleva z čokolády
- čokoláda (nejlépe 50% až 60% kakaa )
- kousek másla
- mléko
- máslo a mléko lze nahradit smetanou
- cukr dle hořkosti čokolády
- čokoládu se všemi ingrediencemi dáme do hrnku nebo skleničky
- dáme do mikrovlny, na dobu než se čokoláda rozpustí
- vše důkladně promícháme než vznikne hladká hustá hmota
0 komentářů:
Okomentovat