24. června 2013

[pana kota] je italský dezert. V překladu je to vařený krém. Kdybych to měla přirovnat, tak je puding, který není moc sladký. K dochucení se proto podává s vařeným (lesním) ovocem.
Panna cotta s čokoládovou polevou
Na 2 porce je potřeba 250ml šlehačky ke šlehání.

Připravíme si:
  • formičku na panna cottu (měkké formičky)
  • kastrůlek (velikost podle množství)
  • teploměr na vaření
  • metlu

Potřebujeme:
  • šlehačku ke šlehání 30% (a více)
  • lžíce cukru na 250ml šlehačky (může být i vanilkový)
  • jedlou želatinu (množství je uvedeno na obalu)

Postup:
  1. Do hrnce vlijeme šlehačku, přidáme cukr a želatinu
  2. Mícháme a měříme teplotu
  3. Až šlehačka dosáhne 80°C, nesmí ji přesáhnout, sundáme ji z plamene.
  4. Vlijeme do formiček a dáme ztuhnout do ledničky na 4-6 hodin


Pokud děláte větší množství, jako formu doporučuji formu na chleba. Hmotu po ztuhnutí vyklopíme na talířek a přelijeme jí polevou (ovocná, karamelová, čokoládová).

Malinová, jahodová poleva
  • maliny (mražené nebo čerstvé), čerstvé jahody nakrájení na malé kousky
  • cukr
Ovoce s cukrem svaříme, necháme vychladnout (nedočkavci si to nalijí ihned, ale počítejte s tím, že se vám panna cotta začne roztékat. Chuť se ovšem nemění)
Čokoládová poleva z čokolády
  • čokoláda (nejlépe 50% až 60% kakaa )
  • kousek másla
  • mléko
  • máslo a mléko lze nahradit smetanou
  • cukr dle hořkosti čokolády
  1. čokoládu se všemi ingrediencemi dáme do hrnku nebo skleničky
  2. dáme do mikrovlny, na dobu než se čokoláda rozpustí
  3. vše důkladně promícháme než vznikne hladká hustá hmota


Kategorie: ,

0 komentářů:

Okomentovat